Cancerul de col uterin: epidemiologie și factori de risc
La nivel mondial, cancerul de col uterin (CC) este al 4-lea în ordinea frecvenței la femei cu ~ 530000 de cazuri noi înregistrate în 2012; peste 85% din cazuri sunt însă înregistrate în țările în curs de dezvoltare unde, de altfel și rata mortalității este de 3 ori mai mare decât în țările dezvoltate. Această situație este determinată în special din cauza diagnosticului stabilit în faze avansate ale bolii prin neparticiparea pacientelor la programele naționale de screning sau inexistenței acestora. Ca urmare a acestei situații în țările în curs de dezvoltare și subdezvoltate cancereul de col uterin este al 2-lea cel mai frecvent cancer la femei cu ~ 445000 cazuri noi în 2012(1).
7,5% din totalitatea cazurilor de CC nou diagnosticate în Europa provin din Romania, unde incidența este de 3,5 ori mai mare decât media UE. România se află pe primul loc între țările UE în privința mortalității prin CC (cu 14,2 decese la 100000 femei), de 4 ori mai mare decât media UE (2)
95-98% din cazurile de CC sunt determinate de persistența infecției cu o tulpină cu oncogenitate crescută de Human Papillomavirus, cele mai agresive fiind tulpinile 16 și 18. Infecția HPV este una din cele mai frecvente infecții cu transmitere sexuală, 80% din populația feminină activă sexual fiind expusă la un moment dat. De altfel, infecția HPV este responsabilă pentru apariția a 5 tipuri de cancere: determină 98% din cazurile de CC, 88% din totalitatea cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian și 43% din cazurile de cancer vulvar.
Incidența CC depinde nu numai de prevalența tipurilor de HPV la nivel populațional dar și de alți factori de risc care predispun la persistența și oncogenitatea acestuia: fumatul, imunosupresia, infecția cu Chlamydia, numărul partenerilor sexuali, debutul vieții sexuale la o varsta fragedă, utilizarea îndelungată a contraceptivelor orale sau a dispozitivului contraceptiv intrauterin, nașterea înainte de 17 ani, dieta, statusul socio-economic etc.
Majoritatea țărilor dezvoltate au introdus vaccinarea anti-HPV în programele lor de vaccinare de rutină, observându-se o scădere dramatică a incidenței cazurilor de CC și a leziunilor preneoplazice induse de HPV. În prezent există peste 80 țări în întreaga lume ce au inclus vaccinarea anti-HPV în Programul Național de Imunizare. În plus, testarea ADN-ului HPV printr-o metodă de biologie moleculară este utilizată ca metodă de screening primar și și-a dovedit potențialul de a reduce semnificativ incidența CC, în multe țări înlocuind screningul clasic citologic Papanicolau.
Aplicate împreuna, vaccinarea și participarea adecvată la programele de screening reprezintă strategia optimă de prevenire a CC și de scădere a mortalității prin CC, cu potențialul de eliminare a acestei boli în următorii 20 de ani ca în cazul Australiei.
Bibliografie:
- http: // www.who.int/en/news-room
- HPV and related Diseases Report 2017.
- http: // www.hpvcentre.net.statistics/reports/Rou/pdf
Leave a reply