Uroginecologia
Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Profesor Doctor “Panait Sîrbu” deține un departament de uroginecologie dedicat diagnosticării și tratării tulburărilor de statică pelvină și a incontinenței urinare.
Ce este uroginecologia?
Uroginecologia este o specialitate mixtă, adresată atât medicilor ginecologi, cât și medicilor urologi. Uroginecologia este o supraspecializare care are ca obiective diagnosticul și tratamentul disfuncțiilor de statică pelvină, traduse cel mai frecvent prin incontinență urinară și/sau prolapsul organelor pelvine.
Ce este incontinența urinară?
Incontinența urinară este definită ca fiind o pierdere involuntară de urină prin uretră, în afara actelor micționale, conform Societății Internaționale de Continență.
Pacientele percep incontinența urinară ca pe un eveniment deranjant și în unele cazuri, ca pe un stigmat social, evitând să-l aducă la cunoștință medicului curant. Pacientele vârstnice apreciază greșit această patologie ca fiind o consecință firească a procesului de îmbătrânire și din acest motiv aleg sa nu recurgă la consultul unui specialist care le-ar putea ajuta cu ameliorarea simptomatologiei sau chiar cu terapie curativă.
Factori de risc
În apariția și dezvoltarea aceastei patologii pot fi incriminați mai mulți factori, aceștia fiind:
- factorii de risc predispozanți: rasa, genetica, vârsta, sexul și cantitățile de colagen și de mușchi neted.
- factorii de risc favorizanți: tabagismul asociat cu o tuse cronică precum cea din bronșită sau din astm; sarcina și nașterea; leziuni nervoase sau musculare; iradierea; intervențiile chirurgicale în antecedente; menopauza.
- factori de mediu/comportamentali: obezitatea; constipația; comorbidități (tuse cronică); infecțioși (infecții urinare) și medicamentoși.
- factori decompensatori apar atunci când mecanismele compensatorii sunt depășite, factorul etiologic este persistent și terapia este ineficientă. În această categorie, factorii de risc incriminați sunt reprezentați de un status psihiatric dezechilibrat (delirul, confuzia sau demența) sau de limitarea mobilității fizice (incontinență fiziologică).
Tratament
În clinica nostră avem cei mai buni clinicieni care diagnostichează si tratează incontinența urinară. Tratamentul incontinenței urinare poate fi conservator, farmacologic, injectabil uretral și chirurgical. Tratamentul chirurgucal cu bandelete suburetrale plasate printr-un abord transobturator reprezintă standardul de aur în prezent pentru a trata incontinența urinară de efort și reprezintă o terapie foarte eficientă.
Metoda de tratament a incontinenței urinare la persoanele de sex feminin prin intermediul bandeletelor suburetrale plasate pe cale vaginală a fost intervenția cea mai utilizată în ultima decadă la nivel global.
Eficiență
Procedurile chirurgicale în incontinența urianară sunt utilizate frecvent pentru a remite sau ameliora aceasta patologie, fiind raportată o rată de succes cuprinsă între 75% și 93%.
Durata spitalizării postintervenționale în cele mai multe cazuri a fost cuprinsă între 24 si 48 ore, recuperare rapidă postoperatorie, este minim invazivă, prezintă costuri reduse pentru realizarea acestui tip de intervenție.
Tulburări de statică pelvină
Prolapsul genital reprezintă hernierea unuia dintre organele pelvine (uter, vezică urinară, rect) din poziția anatomică. Acestea asociază frecvent și incontinență urinară de efort, ceea ce reconsideră tratamentul în vederea tratării ambelor afecțiuni.
- Cistocelul reprezintă prolapsul unei părți a vezicii urinare în vagin .
- Enterocelul reprezintă prolapsul unei porțiuni din intestinul subțire în vagin.
- Rectocelul reprezintă prolapsul peretelui anterior al rectului în vagin.
Prezența simptomelor în cazul prolapsului uterin variază în funcție de stadiul acestuia.
În cazurile de prolaps uterin grad I uneori simptomele pot fi chiar inexistente și în acest caz prolapsul poate fi descoperit în urma unui control ginecologic de rutină; pe măsură însă ce uterul alunecă mai jos în vagin exercită un anumit grad de presiune asupra organelor vecine (vezica urinară, rect) determinând anumite simptome.
Dintre simptomele întâlnite frecvent în cazul unui prolaps uterin menționăm:
- senzație de protruzie la nivelul introitului vaginal
- senzație de presiune sau durere la nivelul pelvisului
- durere în timpul actului sexual
- probleme în sfera urinară: dificultate în a urina, incontinență urinară, infecții urinare joase recurente
- probleme de tranzit intestinal (constipație)
- prezența uterului în exteriorul vaginului și implicit asocierea leziunilor de decubit
Din atenție pentru fiecare pacientă, spitalul oferă posibilități diagnostice și de tratament inovative în concordanță cu nevoile și patologiile asociate.
Prolaps uterin
Diagnostic și tratament
Tratarea acestei patologii se desfăşoară pe două direcţii:
- Diagnostic supraspecializat bazat atât pe elemente clinice cât şi pe mijloace paraclinice: explorări urodinamice, ecografie intravaginală şi transperineală.
- Tratament chirurgical modern ce se bazează pe introducerea de material alloplastic (plasă de polipropilenă) în spaţii anatomice cheie, dificil de abordat prin chirurgia convenţională şi care necesită instrumente speciale. Metoda s-a dovedit a fi mult superioară chirurgiei clasice (recidive de numai 5-10% față de 50-70% în chirurgia clasică).
Eficiență
Rata de succes a intervențiilor chirurgicale efectuate de către medicii ginecologi ai Spitalului Clinic Profesor Doctor “Panait Sîrbu” este de peste 90% pentru formele de prolaps tratate pentru prima data.
Existența unui departament de uroginecologie în cadrul spitalului nostru aduce beneficii majore pentru un procent semnificativ din populația feminină și nu în ultimul rând, răspândirea metodei prin organizarea unor cursuri de pregătire pentru chirurgi specialiști interesați de această problematică din alte centre!
Leave a reply
Leave a reply