Ce este Morfologia fetală?

Morfologia fetală reprezintă cea mai detaliată evaluare ecografică a fătului.

Cuvântul morfologie provine din limba greacă de la cuvântul “morphos” care înseamnă formă. Deci morfologia presupune studiul formei. Cu ocazia acestei investigații medicul, cel mai adesea specialist în medicină materno-fetală, studiază sistematic dezvoltarea structurilor și organelor fetale: cap, față, membre, plămâni, inima, rinichi, stomac, coloana, etc, asigurându-se că acestea sunt conforme cu normele pentru vârsta de sarcină, atât din punct de vedere biometric (ca măsuratoare), cât și din punct de vedere morfologic (ca și aspect).

Această ecografie poate detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului ca de exemplu: malformații ale capului, ale feței, lipsa unor membre, defecte cardiace, defecte renale sau, și mai grav, existența mai multor defecte structurale care se pot grupa descriind un sindrom plurimalformativ. 

Pe lângă existența sau absența defectelor structurale, morfologia fetală presupune evaluarea stării de bine a fătului prin analiza creșterii fetale, a lichidului amniotic, a placentei, a colului uterin și evaluarea Doppler a vaselor fetale și materne (artera ombilicală care aduce sânge cu nutrienți de la mamă către făt, artera cerebrală medie care irigă o mare parte din creierul fetal, arterele uterine care evaluează funcția placentară).

Este practic o muncă de detectiv, extrem de minuțioasă și consumatoare de timp, cu atât mai mult cu cât, adesea, poziția fătului sau a placentei îngreunează vizualizarea. Poate cel mai important factor limitant este experiența medicului care efectuează ecografia. Părerea populară este că ecograful, adică mașinăria, este cea care furnizează diagnosticul, însă acesta este doar instrumentul pe care un medic cu vastă experiență îl folosește pentru a verifica bebelușul.

Morfologia se poate efectua la orice vârstă de sarcină, cu condiția ca organul pe care vrei să îl vezi să fie deja format. De aceea, prima morfologie se efectuează începând cu 11-12 săptămâni de gestație.

Tradițional se vorbește despre trei morfologii fetale:

  • Morfologia de trimestrul I, între 11-14 săptămâni,
  • Morfologia de trimestrul II, între 20-24 săptămâni,
  • Morfologia de trimestrul III, între 30-32 săptămâni.

Acestea constituie cele mai importante evaluări ecografice ale fătului și totodată minimul acceptat pentru a verifica starea de normalitate morfologică a fătului și, chiar și astfel, nu sunt infailibile. Rata de detecție a diferitelor anomalii structurale poate varia între 5-40%, cele mai greu de depistat fiind malformațiile cardiace sau cele care țin formarea mâinilor și a picioarelor sau a urechilor.

Adesea de vorbește despre ecografia 3D /4D ca sinonim pentru ecografia de morfologie fetală. Tehnica 3D/4D reprezintă realizarea unui mulaj al diferitelor părți fetale, cum ar fi fața sau mâinile, picioarele, urechile. De asemenea, prin efectuarea de reconstrucție tridimensională se pot evalua anumite organe sau structuri fetale, precum cordul, creierul, palatul, etc. Aceste mulaje nu au întotdeauna o utilitate în practica medicală și nu constituie neapărat elemente pe care se vor lua decizii de diagnostic. Acestea reprezintă o modalitate de a reda, pe înțelesul părinților, suprafața fătului, asemenea unui mulaj, pentru a putea relaționa mai ușor cu viitorul bebeluș.