Inseminarea artificială
Inseminarea artificială presupune prelucrarea prin metode complexe în laborator a spermei şi introducerea acesteia intrauterin (spermă de la partener sau de la donator).
Indicaţiile inseminării intrauterine
- Patologie masculină minoră
- Infertilitate de cauză cervicală
- Infertilitatea inexplicabilă
Înainte de a începe procedurile de inseminare este nevoie de o evaluare globală, preconceptională şi evaluarea infertilităţii. În unele cazuri este necesară determinarea profilului hormonal pentru ambii parteneri.
Investigaţiile necesare:
- Culturi din col – chlamydia, mycoplasma, ureamplasma
- Papanicolau
- Histerosalpingografie
- Monitorizarea ovulaţiei
- Spermograma şi spermocultura
Prepararea spermei
Are ca scop selectarea spermatozoizilor mobili, separarea lor de lichidul seminal şi de alte celule (leucocite, bacterii, spermatozoizi imobili ), precum şi activarea lor într-o cantitate mică de mediu nutritiv. Spălarea simplă se face diluând sperma lichefiată în mediu de cultură, urmat de centrifugare şi resuspensie în mediu.
- Metoda swim-up permite migrarea spermatozoizilor prin mişcări proprii la suprafaţă mediului, de unde sunt recuperate, lăsând alte celule la baza recipientului. În mod normal, procentul de celule recuperate morfologic normale este şi el mai mare.
- Metoda gradientelor de densitate oferă o bună selecţie, spermatozoizii trebuind să străbată straturi de mediu cu densităţi diferite.
În cateterul de inseminare se încarcă o cantitate mică de mediu cu o concetratie mare de spermatozoizi mobili.
Tehnica IUI
Tehnica este simplă, nedureroasă şi se efectuează în ambulator. După prepararea specială în laborator, sperma se încarcă într-un cateter special foarte subţire şi netraumatic care va fi introdus prin colul uterin.
Manevra de introducere a cateterului şi de injectare a spermei este foarte rapidă şi nedureroasă. Nici un fel de măsuri suplimentare sau restricţii nu sunt necesare după inseminare artificială.
Avantajele inseminării artificiale:
- simplitatea tehnicii
- costurile reduse
- posibilitatea de a se efectua lunar
Riscuri inseminării artificiale:
- infecţii
- sarcinii multiple
- traumatisme – rar