Metodele contraceptive
Prin contracepţie se înţelege o metodă de planificare familială cu caracter profilactic, constând în prevenirea apariţiei sarcinii prin utilizarea de metode contraceptive.
Calităţile ideale ale unui contraceptiv sunt:
- Siguranţă completă;
- Eficacitate 100%;
- Absenţa efectelor secundare;
- Reversibilitate rapidă şi uşoară;
- Preţul scăzut;
- Dispariţia necesităţii controlului medical;
- Independent faţă de momentul contactului sexual;
- Bună acceptabilitate.
CLASIFICAREA METODELOR CONTRACEPTIVE
I. CONTRACEPŢIA HORMONALĂ
Contraceptive orale combinate (COC)
Sunt preparate de estrogen şi progesteron sintetic cu o eficacitate crescută în evitarea sarcinii. Există două tipuri de COC:
a) monofazice – o concentraţie fixă de hormoni estrogeni şi progesteroni pe tot parcursul ciclului.
b) multifazice – două (bifazice) sau trei (trifazice) cu concentraţii diferite de estrogeni şi progesteroni pe parcursul unui ciclu.
COC sunt disponibile sub formă de folie cu 21 sau 28 de pilule.
Mecanismul de acţiune: efectul contraceptiv al COC este datorat în principal inhibării ovulaţiei;
Ele determină, de asemenea, modificarea consistenţei mucusului cervical ce se constituie într-un obstacol în calea pătrunderii speratozoizilor în cavitatea uterină şi trompele uterine.
COC sunt recomandate femeilor care:
- Necesită o metodă contraceptivă cu eficacitate crescută dar reversibilă;
- Nu doresc ca metoda să interfere cu actul sexual şi nu doresc să depindă de partener;
- Au în antecedente cazuri de sarcină ectopică;
- Au dismemoree;
- Au chisturi ovariene benigne;
- Au antecedente sau risc de afecţiuni pelviene inflamatorii.
Administrate corect, COC au o eficienţă de 99%. Nu trebuie însă uitat că pilula combinată nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală
Pilule numai cu progestageni (PNP)
Conţin doar progestagen, într-o doză mai mică decât COC. Eficacitatea PNP este similară cu cea a pilulelor combinate dacă sunt administrate corect.
Mecanismul de acţiune: PNP produce modificări ale mucusului cervical, devenind vâscos si redus cantitativ, inhibând penetarea spermatozoizilor. Progestagenii acţionează la nivelul hipotalamusului şi al hipofizei şi suprimă vârful de descărcare a LH care este responsabil de producerea ovulaţiei. În cel puţin jumătate de cicluri nu se produce ovulaţie.
PNP pot fi utilizate de femei care:
- Nu pot folosi sau acceptă pilulele combinate;
- Alăptează;
- Fumătoare peste 35 de ani;
- Sunt diabetice;
- Sunt obeze;
- Au HTA;
- Au migrenă sau au avut migrenă în timpul utilizării pilulelor combinate;
- Au prezentat complicaţii legate de componenţa estrogenică a pilulelor combinate.
PNP nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Contraceptive injectabile numai cu progestagen (INP)
Sunt compuse din hormoni steroizi sintetici care se aseamănă cu hormonul feminin progesteron. Preparatul se eliberează progresiv de la locul injecţiei intramusculare în curentul sangvin. O singură injecţie oferă un efect contraceptiv sigur şi foarte eficient pe o perioadă de două-trei luni.
Mecanismul de acţiune este acelaşi ca şi în cazul contraceptivelor orale numai cu progesteron.
INP sunt recomandate femeilor care doresc să folosească o metodă hormonală şi care:
- Doresc o metodă contraceptivă cu eficienţă mare;
- Alăptează;
- Au probleme cu administrarea zilnică a contraceptivelor orale;
- Nu trebuie să utilizeze contraceptive care conţin estrogen.
Pe perioada utilizării INP se pot produce modificări ale ciclului menstrual: dereglări ale menstruaţiei (sângerări de privaţie), amenoree. Revenirea la normal a ciclului menstrual are loc într-un interval de 6 luni de la întreruperea injectabilelor.
Contraceptive injectabile combinate (CIC)
CIC conţin un estrogen cu acţiune scurtă şi un progestagen cu acţiune lungă. Preparatul este eliberat lent la locul injecţiei timp de 28 de zile. În fiecare lună se administrează o injecţie.
Mecanismul de acţiune – suprimarea ovulaţiei şi modificări ale mucusului cervical, devenind vâscos şi redus cantitativ.
Implantul subdermic
Reprezintă o metodă contraceptivă cu o doză mică de progestagen, deosebit de sigură, cu durată lungă de acţiune şi reversibilă. Implantul constă în 6 capsule moi de silastic (cauciuc siliconic) ce conţine 36 mg levonorgestrel. Capsulele sunt inserate subdermic în zona superioară a bratului sau în zona antebraţului femeii printr-o procedură chirurgicală minoră efectuată sub anestezie locală. După inserţie, capsulele sunt palpabile, dar puţin vizibile. Efectul contraceptiv este dobandit printr-o eliberare lentă şi constantă a levonorgestrelului prin difuziune prin membrana silasticului în curentul sanguin. Protecţia faţă de sarcina se instalează la 24 h de la inserţie şi durează aproximativ 5 ani. Fertilitatea se redobândeşte aproape imediat după ce se scot capsulele.
Inelul vaginal
Este un inel mic, flexibil, transparent ce conţine 2 hormoni: estrogen (etinilestraniol) siprogesteron (etonogestrel). Hormonii sunt absorbiţi prin peretele vaginal direct în circulaţia sanguină. Inelul ontraceptiv este păstrat în vagin timp de 3 săptămâni fiind îndepărtat în cea de-a patra săptămână, perioada în care femeia va avea sângerarea vaginală lunară.
Modul local de administrare este benefic deoarece evită primul pasaj hepatic iar eficiența contraceptivă nu este afectată de tulburările gastrointestinale (vărsături, diaree).
II. DISPOZITIVE INTRAUTERINE
Este o metodă sigură şi eficientă de contracepţie, constând într-un dispozitiv flexibil care se introduce în cavitatea uterină unde acţionează ca şi contraceptiv prin mai multe mecanisme,
în funcţie de tipul de dispozitiv utilizat.
Există trei tipuri:
- Cu eliberare de cupru, inhiba migrarea spermatozoizilor în tractul genital superior al femeii, inhibă transportul ovulului, inhibă fertilizarea.
- Cu eliberare de progestativ (levonorgestrel), în plus faţă de mecanismele menţionate mai sus, determină şi modificări ale cantităţii şi vâscozităţii mucusului cervical, inhibând penetrarea spermatozoizilor în cavitatea uterină.
- Inerte (nemedicamentoase).
Această metodă contraceptivă este recomandată femeilor care:
- Au copii şi necesită o metodă contraceptive reversibilă,
- Cu durată lungă de acţiune şi foarte eficientă;
- Preferă o metodă care nu necesită o administrare zilnică;
- Alăptează;
- Prezintă riscuri crescute pentru folosirea
- Metodelor hormonale;
- Nu mai doresc copii dar nu vor sterilizare.
Este eficientă imediat, nu afectează actul sexual şi în mod normal, fertilitatea revine imediat după extragere; nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
III. METODE CHIRURGICALE
Sterilizarea chirurgicală feminină şi masculină (ligatura tubară, vasectomia) sunt metodele de contracepţie cele mai eficiente, disponibile femeilor şi bărbaţilor care nu mai doresc copii.
Tehnicile de sterilizare blochează fie ductele spermatice (vasele deferente), fie trompele uterine, făcând imposibil contactul spermatozoizilor cu ovulele.
IV. METODE DE BARIERĂ
- Prezervativul este o membrană din latex destinată să acopere penisul în erecţie. El colectează lichidul spermatic şi acţionează ca o barieră ce împiedică intrarea spermatozoizilor în vagin. Reprezintă o metodă de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
- Diafragma este o membrană de cauciuc în formă de cupolă, cu o margine flexibilă ce acoperă colul uterin. Înaintea inserţiei, în interiorul cupolei se pune crema sau gel spermicid. Efectul contraceptiv al diafragmei depinde, pe de o parte de acţiunea ca o barieră între lichidul spermatic şi colul uterin, iar pe de altă parte de funcţia diafragmei ca suport pentru spermicid. Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
- Spermicidele sunt substanţe chimice care inactivează şi distrug spermatozoizii. Suportul spermicidelor poate fi reprezentat de creme, geluri, ovule, tablete sau spume. Au eficienta contraceptivă mică; au eficienta sporită când se utilizează împreună cu o altă metodă de barieră. Nu asigură protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
V. METODE NATURALE
- Coitus interruptus;
- Metoda calendarului;
- Metoda simptotermală;
- Metoda mucusului cervical;
- Metoda temperaturii bazale;
- Abstinenţa periodică reprezintă o metodă contraceptivă care interpune o barieră temporală între spermatozoid şi ovul, prin evitarea contactului sexual în timpul fazei fertile a ciclului menstrual.
Din acest motiv, metoda depinde de abilitatea cuplului de a identifica fazele fertile ale fiecarui ciclu menstrual, de motivaţia şi disciplina cuplului de a practica abstinenţa atunci când este necesar.
VI. CONTRACEPŢIA DE URGENŢĂ
Este o metodă de contracepţie care se foloseşte în situaţii de urgenţă pentru a preveni o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat.
Pentru contracepţia de urgenţă pot fi folosite următoarele metode:
- Pilule contraceptive de urgenţă reprezintă contraceptive combinate estroprogestative şi contraceptive pe bază de progestageni; trebuie administrate în primele 3 zile după contactul sexual neprotejat;
- DIU cu cupru poate fi utilizat în primele 5 zile după contact sexual neprotejat.