Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sîrbu (Maternitatea Giuleşti) este primul spital din România unde s-a iniţiat programul de screening al cancerului de col uterin.

Screeningul cancerului de col uterin reprezintă o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin.

Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate care utilizează unul dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer invaziv pot fi prevenite prin screening.

Există două teste diferite care sunt recomandate în cazul screeningului pentru cancerul de col uterin. Testul cel mai vechi și cel mai frecvent utilizat, testul citologic sau PAP (Papanicolau), presupune recoltarea unui eșantion de celule de pe suprafața colului uterin și trimiterea acestuia la laborator pentru a fi analizat la microscop.

Testul HPV
Medicul ginecolog îți poate recomanda să faci testul HPV pentru a afla dacă ești infectată cu oricare din tipurile de virus HPV, lucru ce poate conduce la dezvoltarea cancerului de col uterin. Testul HPV implică, asemenea testului Babeș – Papanicolau, colectarea de celule din colul uterin pentru testarea de laborator.

Efectuarea testului HPV nu exclude efectuarea periodică a testului Babeș – Papanicolau. Acest test nu este recomandat, de obicei, femeilor mai tinere de 30 de ani cu rezultate ale testului Babeș – Papanicolau în limite normale. Testul HPV poate fi folosit împreună cu testul Papanicolau în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani pentru a confirma sau infirma asocierea dintre infecția cu virusul HPV și cancerul de col uterin.

Mai nou există o alternativă , analiza CANtec® PLUS care are rolul de a oferi un rezultat de certitudine pentru cazurile fals-negative, incerte sau cu HPV pozitiv, adică exact în cazurile în care examenul citologic Babeș-Papanicolau nu este capabil să susțină sau să infirme un diagnostic.

CAZURILE ÎN CARE ESTE INDICAT CANtec® PLUS

– Pacientelor cu rezultate echivoce (ASC-US, celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată) sau ușor anormale (LSIL, leziuni scuamoasă intraepitelială de grad scăzut)
– Pacientelor care în abordări de testare paralelă Babeș-Papanicolau/HPV au obținut rezultate clasificate drept negativ pentru leziuni intraepiteliale sau malignitate (NILM) la frotiul Babeș-Papanicolau, dar au fost testate pozitiv cu HPV cu risc ridicat.

Tehnica recoltării CANtec® Plus este similară cu cea pentru Testul Papanicolau.

Colposcopia
Colposcopia este o modalitate prin care medicul utilizează un dispozitiv special de mărire pentru examinarea vulvei, vaginului şi colului uterin. Dacă o problemă este văzută în timpul colposcopiei, o mică mostră de ţesut (biopsie), poate fi luată de pe suprafaţa colului uterin sau din interiorul colului uterin (canalul endocervical). Eşantionul este trimis la laboratorul de morfopatologie şi analizat la microscop.

În timpul colposcopiei, medicul foloseşte un dispozitiv de mărire luminat, care arată ca o pereche de binoclu (colposcop). Colposcopul permite medicului vederea problemelor care ar putea fi ratate cu ochiul liber. O cameră poate fi ataşată la colposcop pentru a fotografia sau filma vaginul şi colul uterin.

Medicul dvs. poate să aplice, cu ajutorul unui tampon,  la nivelul vaginului şi a colului uterin acid acetic şi iod (soluţie Lugol) pentru a vizualiza mult mai clar zonele cu probleme.

Colposcopia este o opţiune diagnostică aflată la îndemâna medicului, acesta folosindu-se de ea ori de câte ori consideră necesar pentru a evalua corect un pacient şi a formula un diagnostic de încredere.

Un control medical efectuat la timp îți poate salva viața. Programează anual controlul ginecologic și examenul Babeș – Papanicolau!

Controlează-te ! Fii sigură că eşti bine!